Ekskurzije

Jednodnevni i višednevni izleti po inostranstvu

Minimalan broj osoba je 4

Dubrovnik, Beograd, Drač, Foča, Jahorina, Mostar, Novi Sad, Ohrid, Sarajevo, Skadar, Skoplje, Split, Tirana, Trebinje, Zagreb.

O Destinaciji

Dubrovnik, Beograd, Drač, Foča, Jahorina, Mostar, Novi Sad, Ohrid, Sarajevo, Skadar, Skoplje, Split, Tirana, Trebinje, Zagreb.

Dubrovnik (latinski: Ragusa — Raguza) je grad smješten na Jadranskom moru, u južnoj Hrvatskoj. Ime je dobio po hrastovoj šumi, dubravi. Ubraja se u jedan od najznačajnijih kulturnih i turističkih centara u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Poznat je po svojoj staroj gradskoj jezgri sa brojnim kulturnim i sakralnim spomenicima.

Beograd, glavni i najveći grad Srbije. Prva naselja na široj teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, 4.800 godina pre nove ere. Sam Beograd su osnovali Kelti u 3. veku pre n. e, pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum.[3][4] Slovensko ime „Beligrad“ prvi put je zabeleženo 878. godine.

Drač je grad i najveća luka u Albaniji, u zapadnom delu albanske obale Jadranskog mora, samo 39 km udaljen od Tirane i 30 km od međunarodnog aerodroma u Tirani. Drač je gotovo spojen sa Tiranom, glavnim gradom Albanije, beskrajnim nizom hipermarketa i prodavaca automobila. Grad Drač ima oko 100.000 stanovnika, ali se broj udvostruči tokom letnjih meseci, kada su brojni posetioci privučeni lokalnim plažama, turističkim znamenitostima i mnogim hotelima.

Foča (1994–2004. Srbinje), opština u Bosni i Hercegovini. Smještena u jugoistočnom dijelu zemlje na granici prema Crnoj Gori i Srbiji, u blizini Šćepan Polja gdje nastaje rijeka Drina. Administrativno pripada Republici Srpskoj, a od 1994. do 2004. godine je nosila naziv Srbinje.

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Sarajevskog kantona, koje prema procjenama ima 688,354 stanovnika. Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijeloga svijeta.

Skoplje se nalazi na strateški važnoj poziciji u središnjem dijelu Balkanskog poluotoka, nedaleko od glavne komunikacije koja vodi od Zapadne Europe preko Beograda do Soluna u Grčkoj. Grad je smješten u uskoj dolini rijeke Vardar, koju zatvaraju planine Skopska Crna Gora na sjeveru i Vodno na jugu. Iz takvog geografskog položaja proizašao je i izdužen oblik grada, koji se prostire gotovo 25 km u smjeru istok-zapad (duž Vardara), a manje od 10 km u smjeru sjever-jug.

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika. Povijesno gledano, Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brdima, Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg Zagreba, njegovo povijesno središte.Zagreb danas predstavlja upravno, gospodarsko, kulturno, prometno i znanstveno središte Hrvatske. Položajem i kulturom spada u gradove srednje Europe.


Jednodnevni i višednevni izleti po Crnoj Gori

Minimalan broj osoba je 4

Bečići, Bogetići, Dobre Vode, Grbalj, Gusinje, Igalo, Jaz, Ostrog, Perast, Buljarica, Rijeka Crnojevića, Sveti Stefan, Pržno, Kamenovo, Utjeha, Vilusi, Virpazar, Žabljak.

O Destinaciji

Bečići, Bogetići, Dobre Vode, Grbalj, Gusinje, Igalo, Jaz, Ostrog, Perast, Buljarica, Rijeka Crnojevića, Sveti Stefan, Pržno, Kamenovo, Utjeha, Vilusi, Virpazar, Žabljak.

Plaža Jaz nalazi se na 2,5 km od Budve u pravcu Tivta, sa dvije pješčane plaže, ukupne dužine 1200 m. U zaleđu velike plaže nalazi se auto kamp kapaciteta oko 2.000 mjesta.

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda u Crnoj Gori. Posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom.Nalazi se nadomak Nikšića i smješten je u okomitoj stijeni, sa koje se pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije u 17. vijeku. Rođen 1610., a umro 1671.godine. On je tu i sahranjen i proglašen svecem čudotvorcem nakon smrti. Tijelo mu počiva u ćivotu u pećinskoj crkvi. Sam manastir je obnovljen 1923-1926. godine, poslije požara, kojeg su bile pošteđene pećinske crkvice. One predstavljaju glavnu spomeničku vrijednost.Crkva Sv. Vavedenja (u donjem manastirskom nivou) je zadužbina Vasilija Ostroškog kao i Crkva svetog Krsta. Crkva svetog Vavedenja je oslikana freskama krajem 17. vijeka. Crkva Sv. Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je živopisao majstor Radul prilagođavajući freske prirodnom obliku stijena. Oko crkve su konaci i zajedno čine objekat skladno sjedinjenim sa prirodnim ambijentom. Manastir Ostrog spada među najposjećenije na Balkanu. U njega dolaze vjernici svih religija iz svih krajeva svijeta.

Sveti Stefan je naselje nedaleko od Budve. Sveti Stefan je danas povezan sa kopnom uskim zemljouzom. Ovo ostrvo predstavlja najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori i jedno od najluksuznijih letovališta na Jadranskom moru. Prema popisu iz 2003. bilo je 411 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 421 stanovnika). Cijelo ostrvo je sada jedan od Amanovih hotela. Turistima je ulaz moguc u 11 i 14 casova. Cijena je 20€ po osobi.

Žabljak je smješten u srcu Durmitora, u kraju koji se zove Stara Hercegovina. Sa 1456 m nadmorske visine predstavlja najviše urbano naselje u jugoistočnoj Evropi. U podnožju planine grle ga 23 vrha od preko 2200 , a u blizini su lednička jezera i kanjon reke Tare, najdublji u Evropi. Istog dana kada je 1870. godine postao deo Kneževine Crne Gore, na Žabljaku je počela izgradnja tri važna zdanja – crkve Svetog preobraženja, Kapetanijskog doma i škole.


Panoramsko razgledanje gradova

Minimalan broj osoba je 4

Tivat, Bar, Bijelo Polje, Budva, Berane, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Igalo, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petrovac, Plav, Pljevlja, Plužine, Risan, Sutomore, Ulcinj.

O Destinaciji

Tivat, Bar, Bijelo Polje, Budva, Berane, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Igalo, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petrovac, Plav, Pljevlja, Plužine, Risan, Sutomore, Ulcinj.

Tivat je prema misljenjima istoricara najmladji grad u Boki Kotorskoj, pa i na Crnogorskom primorju. O nazivu grada postoje tri razlicita misljenjima. Jedno upucuje na to da naziv Tivat potice od imena ilirske kraljice Teute, koja je osim toga sto je njena prestonica bio Risan, imala i nekoliko ljetnjikovaca u neposrednoj blizini danasnjeg Tivta.


Budva je stara 2.500 godina. I jedan je od najstarijih gradova na Jadranu.Po legendi grad je osnovao Kadmo, osnivač Tebe i sin Feničanskog kralja Agemora. Nakon što je prognan iz Tebe, Kadmo i njegova žena Harmonija, na volovskim zapregama dolaze na prostor današnje Budve, a koji su tada naseljavali Enhelejci - ljudi jegulja (najstarije stanovništvo na teritoriji Budve).


Kotor je star oko 2 milenijuma, a njegovo ime potice od rijeci DEKATERA (od starogrckog KATAREO – vrela). Pisani izvori pominju „Gornji grad“, sto se odnosilo na najstariji dio naselja na vrhu brijega Sveti Ivan (iznad Kotora), i „donji grad“, danasnji Kotor.


Cetinje je istorijska i sadašnja prestonica Crne Gore (glavni grad Crne Gore je Podgorica). Grad je smješten u istoimenom kraškom polju koje se nalazi u južnom dijelu republike, podno planine Lovćen, na prosječnoj nadmorskoj visini od 670 m. Grad broji 15.353 (opština 18.742) stanovnika (popis iz 2003).Zbog svoje autentične arhitekture i velikog broja istorijskih građevina, relikvija, manastira, crkvi i muzeja, ovaj grad je dobio naziv „grad-muzej“.